Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η «ιερή» πεντάδα των πρώην υπουργών της ΝΔ στο δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο

Την παραπομπή -με βαρύτατο κατηγορητήριο- και των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ σε δικαστικό συμβούλιο για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που κατατέθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Στο βαρύ «κατηγορώ», πέραν των αδικημάτων της απιστίας και της απάτης, έχει προστεθεί το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο είναι διαρκές και δεν παραγράφεται, προκειμένου να αποφευχθεί ο «σκόπελος» της παραγραφής και ν’ ανοίξει ο δρόμος για το ειδικό δικαστήριο.

Ο καταλογισμός των ποινικών ευθυνών στους πέντε πρώην «γαλάζιους» υπουργούς, τους Θόδωρο Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα και Αλέκο Κοντό, αποτελεί μία από τις τελευταίες πράξεις στο μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη από την αποκάλυψη των «ιερών» σχέσεων μεταξύ υπουργών και μοναχών, αποτέλεσε την απαρχή για το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ για τη διερεύνησή του χρειάστηκαν δύο εξεταστικές και μία Προανακριτική Επιτροπή από το 2008 έως σήμερα.


Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση του πορίσματος και την ψηφοφορία για την παραπομπή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» θα πάρει το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα διεξαγάγει την προδικασία, δηλαδή την κύρια ανάκριση, η οποία λήγει με την έκδοση βουλεύματος, είτε παραπεμπτικού, με απαγγελία κατηγορίας και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, είτε απαλλακτικού. Πρωτίστως, όμως, θα εξετάσει το θέμα της παραγραφής.
Και αυτήν τη φορά κάθε κόμμα κατέθεσε διαφορετικό πόρισμα, ωστόσο τα 3 από τα 4 κόμματα συμφωνούν στην παραπομπή, διαφορετικού ωστόσο αριθμού πολιτικών προσώπων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την παραπομπή των Θόδωρο Ρουσόπουλου, Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα, Αλέκου Κοντού και Γιώργου Βουλγαράκη. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την παραπομπή των Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα και Αλέκου Κοντού για απιστία, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για τις περιπτώσεις των Θόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη. Ο ΛΑΟΣ, μέσω του Θάναση Πλεύρη, διαπιστώνει πως έχει επέλθει παραγραφή και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρότεινε την παραπομπή των τριών πρώην υπουργών μόνο για το αδίκημα της απιστίας. Για τον Θόδωρο Ρουσόπουλο υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, ενώ για τον Γιώργο Βουλγαράκη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν απλές ενδείξεις.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την παραπομπή του Θόδωρου Ρουσόπουλου για ηθική αυτουργία: Πρώτον, για το «αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και της απάτης, που σύμφωνα με το παρόν πόρισμα και τη σχετική ποινική δικογραφία προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην ΙΜΒ, στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και μη μετόχων, καθώς και σε κάθε εμπλεκόμενο τρίτο». Δεύτερον, για το «αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου». Τρίτον, για το «αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου» σχετικά με τις ανταλλαγές.
Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την παραπομπή των Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα και Αλέκου Κοντού για «ηθική αυτουργία» για το ίδιο αδίκημα με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Ωστόσο, για τα άλλα δύο αδικήματα, της απιστίας και της απάτης, προτείνει την παραπομπή των παραπάνω ως συναυτουργών.
Για τον Γιώργο Βουλγαράκη το ΠΑΣΟΚ προτείνει την παραπομπή του, καθώς, όπως επισημαίνει στο πόρισμα, «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος με ζημιά σε βάρος του Δημοσίου».
Το ΚΚΕ στο πόρισμά του (το υπογράφει ο Ανδρέας Σκυλλάκος) επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό, διαπιστώνει ωστόσο ότι «υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας και επομένως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα και Αλέκου Κοντού».
Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για τις περιπτώσεις Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, στο πόρισμά του περιλαμβάνει «ειδικό κεφάλαιο» για τον πρώην υπουργό Επικρατείας, σημειώνοντας ότι «ο Θόδωρος Ρουσόπουλος βρίσκει την αντιστοίχισή του στον άνθρωπο που είναι πίσω από κρίσιμες στιγμές της όλης εξέλιξης των γεγονότων».

ΑΠΟ piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails