Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εξεταστική για τα Δομημένα Ομόλογα. Πάνω από 60 μάρτυρες

Σε ένα μακρύ κατάλογο μαρτύρων, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 60, κατέληξε ομόφωνα στη πρώτη της συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων την περίοδο 2004 -2007.

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτικούς, όλους τους προέδρους ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν δομημένα ομόλογα και τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2004 έως σήμερα, τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους πρώην και νυν διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος και τις διοικήσεις των αναδόχων Τραπεζών, καθώς και τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.....

Όλα τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να κληθούν θα καταθέσουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υπόλοιπων μαρτύρων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων … ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Πέτρος Δούκας. Οι τρεις πρώην υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο νυν υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ζημιά 3 εκ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου από το δομημένο ομόλογο 12ετούς διάρκειας και αξίας 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε το 2007 από διάφορα ταμεία. Αφορμή ήταν η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.
Σύμφωνα με αυτήν, λίγους μήνες μετά την έκδοση του δομημένου ομολόγου στις 31 Αυγούστου 2007, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, επαναγοράστηκε το ίδιο το ομόλογο από την JP MORGAN. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ το οποίο καταβλήθηκε ως έκτακτη επιχορήγηση στα τέσσερα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ προκειμένου να μην έχουν απώλειες.

ΑΠΟ piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails