Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αθωώνει Καραμανλή, Αγγέλου, Ρουσόπουλο ο Εφραίμ

efraim1Επέμεινε στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας ο Εφραίμ κατά την κατάθεσή του χθες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, επικαλούμενος χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, σιγγίλια των πατριαρχών και τα φιρμάνια της οθωμανικής εξουσίας. «Τα κρατικά όργανα δικαίωσαν τη Μονή. Και τότε οπωσδήποτε είμαστε υπόχρεοι για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, γιατί είμαστε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Μονή έχει απόλυτη κυριαρχία και αδιαμφισβήτητη πάνω στη Λίμνη. Και όταν κάλεσα τους νομικούς συμβούλους τους δικούς μας και είδαν και διερεύνησαν, μου είπαν: «Γέροντα, εάν δεν το διεκδικήσετε αυτό, είναι έγκλημα για εσάς. Είστε ένοχος ενώπιον και Θεού και ανθρώπων. Και αναγκάστηκα αυτό να το διεκδικήσω» ανέφερε ο γέροντας. Σε πλείστες δε, άλλες περιπτώσεις, επικαλέστηκε και πάλι τις προτροπές των νομικών του συμβούλων......



Επέμεινε πως τις ανταλλαγές δεν τις επεδίωξε ο ίδιος, αλλά η Πολιτεία, ύστερα από την κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης. Ο ίδιος, είπε ότι, επεδίωξε να ανταλλάξει μονάχα τις εκτάσεις που είχαν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες (σε πρόσφυγες που αποκαταστάθηκαν), αλλά η Πολιτεία «έσυρε» τη Μονή στις ανταλλαγές, με τον όρο «όλα ή τίποτα». Η Μονή τις αποδέχθηκε καθώς δεν είχε άλλη επιλογή και στο τέλος, δέχθηκε να επιστρέψει πίσω και τα οικόπεδα που της παραχωρήθηκαν. «Δεν μου αρέσει η διαμάχη. Είμαι εκ φύσεως φιλειρηνικός. Και είπα τότε στο Μοναστήρι όταν όλοι εκεί φώναζαν ότι «η Μονή επήρεν από τους ακτήμονες», ότι εγώ μόνο την λίμνη θα διεκδικήσω. Πάρτε τα όλα και αφήστε μας ήσυχους», συνέχισε.
Κάλυψε τον Καραμανλή, τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου, ενώ αντίθετα άφησε έκθετους τους συναρμόδιους υπουργούν, επί των οποίων ασκούσε πίεση το Μαξίμου επί των κατά Σανιδά «παραπλανηθέντων» συναρμοδίων υπουργών, περιγράφοντας πως ξεκίνησαν οι επίμαχες ανταλλαγές.
Κατά τον γέροντα Εφραίμ, «η ανταλλαγή άρχισε να μας σφυρίζεται από τον κ. Τσιτουρίδη», τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο οποίος μας έλεγε ότι δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα ή ομόλογα. Έτσι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε από τότε, ότι πάει το θέμα προς τα εκεί». Υπαινιγμούς για τον Σάββα Τσιτουρίδη, άφησε εκ νέου αργότερα, εξεταζόμενος σε σχέση με το ολυμπιακό ακίνητο των Θρακομακεδόνων, το οποίο η Μονή Βατοπεδίου ζήτησε προκειμένου να στεγάσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, για να αφαιρεθεί στη συνέχεια ο όρος αυτός από το σχετικό συμβόλαιο και στο τέλος, η Μονή να πουλήσει το ακίνητο έναντι 50 εκ. ευρώ, επικαλούμενη τεχνικά ελαττώματα του κτηρίου. Ο γέρων Εφραίμ, επιβεβαίωσε τις νύξεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΚΕΔ, κ. Γκράτσιου, ότι ο Σ. Τσιτουρίδης ειδοποίησε τον ηγούμενο να παραβρεθεί στην κοινή τους συνάντηση, ενώ παρατήρησε σε τρίτη περίσταση, ότι «ο κ. Τσιτουρίδης είδε με καλή διάθεση το θέμα της λίμνης».
Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτη, εάν υπογράφει και σήμερα το έγγραφο που είχε αποστείλει στον Γ. Αλογοσκούφη, ότι διατίθεται να επιστρέψει στο Δημόσιο τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή, ο γέρων Εφραίμ απάντησε πως «η Ιερά Μονή Βατοπεδίου έχει καλή διάθεση για όλα και ένας διάλογος μεταξύ Δημοσίου και Μονής θα ήταν χρήσιμος». Από κει και πέρα ωστόσο, σε ό,τι αφορά το έγγραφό του, είπε ότι «σήμερα υπάρχουν νέα δεδομένα και πρέπει να το ξανασκεφθούμε».

Σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή, ο μοναχός Αρσένιος.


ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails