Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Φοβού τους Ούγγρους, και μοντέλα φέροντες...

AddThis  Social Bookmark Button
Η συνταγή στην Ουγγαρίατου Γιάννη Παπαδημητρίου -
Ο Έλληνας είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη αδυναμία στα μοντέλα.

Πριν από δέκα χρόνια ονειρευόμαστε το «σουηδικό μοντέλο» με υψηλές κοινωνικές παροχές και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον.

Αργότερα συμβιβαστήκαμε με το «ιρλανδικό μοντέλο» με επενδύσεις στον τριτογενή τομέα και στις τεχνολογίες αιχμής.....



Όλα δείχνουν όμως ότι καταλήγουμε στο «ουγγρικό μοντέλο», το οποίο προβλέπει άγρια λιτότητα με συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ποιά ακριβώς ήταν η «συνταγή» για την Ουγγαρία; Την αποκαλύπτει με λεπτομέρειες ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπάϊναϊ σε συνέντευξη που είχε δώσει στις 10 Δεκεμβρίου 2009 στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»: Περικοπές δαπανών κατά 5% του ΑΕΠ τόσο το 2009, όσο και το 2010. Αύξηση του ΦΠΑ από 20 σε 25%. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Φορολογική μεταρρύθμιση και φόρος σε όλα τα ακίνητα αξίας άνω των 100.000 €. Επιπλέον καταργείται το δώρο χριστουγέννων για τους συνταξιούχους και μειώνονται οι μισθοί των στελεχών στον δημόσιο τομέα.

Ο κ.Μπάϊναϊ πέρασε όλα αυτά τα μέτρα για έναν απλό λόγο: δεν ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του. Δεν έχει καν πολιτικές φιλοδοξίες. Υποστηρίζει ότι το όνομά του ήταν το τελευταίο σε μία μεγάλη λίστα υποψηφίων πρωθυπουργών, οι οποίοι δεν είχαν δεχθεί να εφαρμόσουν τη συνταγή του ΔΝΤ, γιατί δεν είχαν καμία όρεξη να υπογράψουν την πολιτική τους αυτοκτονία. Έτσι ανέλαβε ο ίδιος την «καυτή πατάτα» ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός επί προθεσμία, ζητώντας μάλιστα από τους βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος να υποβάλουν γραπτή δήλωση ότι θα στηρίξουν το έργο του.

«Είχα δηλώσει ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά μόνο για έναν χρόνο» λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Δεν είμαι πολιτικός, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Έγινα πρωθυπουργός μόνο και μόνο για να σώσω τη χώρα μου από την καταστροφή...»

Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα δεν «έτυχε» να τα ακούσουμε στις εμπεριστατωμένες αναλύσεις των ΜΜΕ, ούτε καν στις 16 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο ομόλογό του.

Ήταν η εποχή που δηλώναμε υπερηφάνως στους «κουτόφραγκους» ότι αν δεν μας δώσουν λεφτά θα πάμε να τα πάρουμε από το ΔΝΤ. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα...


ΑΠΟ www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails