Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

ΛΑΟΣ+ΠΑΣΟΚ=ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ=ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

vouli_mesaΣφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσαν και στη βουλή, τα νέα μέτρα τόσο κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου της ΝΔ γιά τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων από την κρίση επιχειρήσεων όσο και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί την Παρασκευή στην ολομέλεια. Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν τουλάχιστον όσο η χώρα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση. Οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν αφορούν τις συντάξεις οι οποίες παγώνουν. "Είμαστε στη δίνη ενός στροβίλου. Πήραμε δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα για να σταθούμε στα πόδια μας" δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν από τις 15 Μαρτίου.........

Κόντρα στη Βουλή

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η παρουσίαση των νέων οικονομικών μέτρων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και επισήμανε ότι ήδη υπάρχει σαφής βελτίωση στο κλίμα. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τα πρόσθετα μέτρα είναι νομοσχέδιο σωτηρίας για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν παίρναμε τώρα τα μέτρα, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα μπαίναμε σε πρωτόγνωρη ύφεση.

O Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Η χώρα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει το δημόσιο δανεισμό για να καλύψει το υπέρογκο χρέος. Πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαίων εταίρω μας. Ηδη με την ανακοίνωση των μέτρων υπάρχει σαφής βελτίωση στο κλίμα".

"...Όταν η χώρα έχει πρόβλημα διάσωσης, ιδεολογικές και άλλες διαφορές πάνε στην άκρη...".

Ανδρέας Λοβέρδος

Αχρηστα και αντιλαϊκά που δεν δίνουν καμια προοπτική αλλά οδηγούν τη χώρα στην ύφεση χαρακτήρισε τα μέτρα ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Γιά ρεσιτάλ υποκρισίας εκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποιούν μελοδραματικούς τόνους περί χρεωκοπίας και εκτίμησε ότι τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Υπέρ των μέτρων τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο γιά εθνική αναγκαιότητα να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός της χώρας ενώ ο βουευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης είπε ότι πρόκειται γιά σκληρά και δυτσβάχταχτα μέτρα που καλείται να επωμιστεί ο λαός στο όνομα της κρίσης.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση πήρε τα πιο επώδυνα μέτρα. Όταν όμως η χώρα έχει πρόβλημα διάσωσης, ιδεολογικές και άλλες διαφορές πάνε στην άκρη.

Οι περικοπές και από πότε θα αρχίσουν

Λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα θα δοθούν και με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους εφαρμογής του νόμου.

Η αρχή γίνεται με την αναδρομική μείωση κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεχίζεται με την περικοπή κατά 12% όλων των επιδομάτων.

Οι περικοπές θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα αναδρομικά από την 1η του έτους και η παρακράτηση θα γίνει ανάλογα με το ύψος της περικοπής για κάθε υπάλληλο.
  • Για ποσά αναδρομικής περικοπής έως 150 ευρώ η παρακράτηση θα γίνει εφάπαξ.
  • Από 150-300 σε δύο μηνιαίες δόσεις
  • Από 300-600 σε 4 δόσεις
  • από 600-1000 ευρώ σε 6 μηνιαίες δόσεις και
  • άνω των 1000 ευρώ τα ποσά θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Από τις περικοπές εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας και επικίνδυνης εργασίας, το καταδυτικό και το επίδομα κινδύνου, που καταβάλλεται στους στρατιωτικούς και το ειδικό επίδομα ραδιενέργειας που λαμβάνει το προσωπικό του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και της επιτροπής ατομικής ενέργειας.

Δεν αφορούν τις συντάξεις οι περικοπές στα δώρα

Επίσης, προβλέπεται πρόσθετη φορολογία σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, νέα έκτακτη εισφορά από όσους έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και φορολόγησή τους με 45% και νέες επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, παγώνουν οι συντάξεις, χωρίς όμως περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας των συνταξιούχων.

Από τις 15 Μαρτίου οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν από τις 15 Μαρτίου, ενώ από τις 2 Μαΐου επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από όλα τα νοικοκυριά.

Η επιβάρυνση που προκύπτει από την επιβολή αυτή του φόρου σε μια οικογένεια με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στις 1770 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα είναι της τάξης των 9,7 ευρώ.

Όσον αφορά στο φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας επιβάλλεται σε ποσοστό 10%-έως 30% τιμή χονδρικής πώλησης, ανάλογα με την τιμή του αυτοκινήτου.

Αποσύρεται το άρθρο ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων


Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη το άρθρο 18 που τροποποιεί τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου που απείλησε να το καταψηφίσει αν δεν αποσυρθεί.

Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου στη ΝΕΤ

Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως η κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα μπροστά στο φόβο διάλυσης του κράτους και εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση.

"Βάζουμε μπροστά την ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ" πρόσθεσε και εκτίμησε ότι μέσα στο 2010 η απορροφητικότητα θα φτάσει στο 15%.

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails