Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Μεταξάς, Στάλιν και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ποιος είπε το ΟΧΙ, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου; Η παάντηση σε αυτό το ερώτημα ήταν επί πολλά χρόνια- δεκαετίες- παράγοντας ιδεολογικού προσδιορισμού. Όσοι ηταν δεξιοί και κεντροδεξιοί, δεν είχαν πρόβλημα να πουν ότι το ΟΧΙ το είπε ως εκ της θέσεώς του ο Ιωάννης Μεταξάς. Όσοι δήλωναν οπαδοί της πέραν του Κέντρου Αριστεράς, έλεγαν ότι το ΟΧΙ το είπε ο λαός, καθώς ένας δικτάτορας και μάλιστα γερμανόφιλςο όπως ο Ιωάννης Μεταξάς δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στα σχέδια του Αξονα.

Τι με έπιασε και τα θυμήθηκα τώρα αυτά; Μια είδηση που διάβασα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων........


Την μεταφέρω αυτούσια για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας: Ποιο ρόλο παίζουν οι ηγέτες και ποιο οι λαοί στα turning points της ιστορίας κάθε χώρας; Και ποιοι γράφουν την Ιστορία; Οι νικητές, φυσικά! Δείτε την είδηση: Την καταδίκη του για τα σχέδια της Μόσχας να αναρτήσει γιγαντοαφίσες του Ιωσήφ Στάλιν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 65η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. Στον ρωσικό πληθυσμό πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για την ήττα του φασισμού, όχι στον Στάλιν, υπογράμμισε. Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα σχέδια της Μόσχας να τιμήσει τον “μαζικό δολοφόνο” στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 9 Μαΐου στη Ρωσία. Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης και δυτικοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τους οποίους οι γιγαντοαφίσες του Στάλιν μπορεί να προκαλέσουν αποχωρήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να μεταβούν στη Μόσχα το Μάιο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η ρωσική κοινωνία είναι διχασμένη όσον αφορά το ρόλο του Στάλιν. Ιστορικοί και προασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. Όμως οι κομμουνιστές εξακολουθούν να τον τιμούν ως ήρωα και να πιστώνουν σε αυτόν την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη.-

ΑΠΟ tapragmata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails