Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αδειάζουν τα σχολεία, στενεύουν οι ελπίδες...

Είχε ένα δημοσίευμα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία με τον τίτλο "Τα σχολεία της ...μεγάλης φυγής" και αφορούσε το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, την εγκατάλειψη του σχολείου, πολύ πριν το τέλος του.
Ήταν το το αποτέλεσμα μιας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η Άρτα κατέχει την τρίτη θέση στην κατηγορία των μαθητών γυμνασίου που απορρίπτονται στη λήξη τουος σχολικού έτους.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται "ο νομός Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με 19% και ακολουθούν η Λακωνία, η Άρτα, η Κοζάνη, η Λευκάδα, η Πιερία, η Ευρυτανία, τα Χανιά, η Καστοριά και η Ηλεία".

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα,
το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα.


Εάν το καλοσκεφτούμε, πρόκειται για μια ΜΑΥΡΗ είδηση, για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, που δυναμιτίζει κάθε σοβαρή σκέψη για πρόοδο και ευημερία. Τι σόι βήματα προόδου μπορεί να κάνει ένας αμόρφωτος και απαίδευτος λαός;
Και μην διανοηθεί κανένας να μου πει: "σιγά μην μάθουν τίποτε στο λύκειο". Ναι μάγκες μου, εντάξει, αλλά εάν θέλει, κάτι θα μάθει περισσότερο. Εκτός κι αν εννοείτε ότι φεύγουνε από το φαύλο σχολείο, για να εντρυφήσουν στα γράμματα ιδιωτικώς στο σπίτι τους, ας σοβαρευτούμε λίγο...

Και υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψην. Ειναι το θέμα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας. Αυτά τα παιδιά, το "
ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων", θα γίνουνε εκ των πραγμάτων οι προσεχείς "δούλοι", πρώιμα "καμμένοι" από την αδιάφορη κοινωνία, επειδή ή θα ενταχθούνε σ' ένα κρεατοφάγο σύστημα, παλεύοντας να επιβιώσουν με μειωμένα εφόδια κι άρα έτοιμοι να ανεχτούνε και να υποταχτούνε στον "δυνατό", που θα τους ρίξει δυο ψίχουλα, ή θα "σπάσουν", μη αντέχοντας την αδικία και το κενό που από μικροί βίωσαν.
Και τότε, εύκολα θα γίνουν "πηλός" στα χέρια ενός ινστρούχτορα, ενός καθοδηγητή, ενός επικοινωνιολόγου, ενός market-maker, οπότε εύκολα θα γίνουν τα επόμενα "στρατιωτάκια" της μολότωφ ή του καταναλωτικού καναπέ, εξαρτάται σε ποιανού τα χέρια πέσουν...


aletri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails