Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ??? ΟΟΕΕΟΟ

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΣΥ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ? ΑΡΑΓΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΤΟΙΜΟ?




Την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στα αστικά κέντρα μέχρι το 2012 και την κήρυξη νέου προγράμματος κτηματογράφησης για όλη τη χώρα με ορίζοντα το 2016 προτείνει η διεπιστημονική επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνοντας τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο, μέσα σε μια 15ετία από την έναρξη σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί μόλις το 17% του έργου, που αντιστοιχεί μόνο στο 6% της χώρας, ενώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης των αστικών κέντρων θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2012 μόνο το 40% του έργου, δηλαδή το 10%.....


Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στους δασικούς χάρτες. Ενώ έχουν παρέλθει 30 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την οριοθέτηση και την προστασία των δασικών εκτάσεων δεν έχει τελεσίδικα οριοθετηθεί καμία δημόσια δασική έκταση και δεν έχει κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στο σύνολο της χώρας.

Ελάχιστα βήματα έγιναν και στην οριοθέτηση του αιγιαλού καθώς, ενώ έχουν περάσει 70 χρόνια από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, υπάρχει θεσμοθετημένη γραμμή μόλις για το 20% της ελληνικής ακτογραμμής, γεγονός που ενισχύει τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες!

Το ΤΕΕ κάνει άλλη μια θλιβερή διαπίστωση. Στην πενταετή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων ως Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε ως μεταβατική λύση στον θεσμό, υποστηρίζοντας ότι το όλο σύστημα έχει προσθέσει στις συναλλαγές κόστος χωρίς αντίστοιχο αποτέλεσμα και αρκετές φορές μάλιστα «εκσυγχρονισμένη» γραφειοκρατία.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της χώρας αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις αυτές λειτουργούν σε βάρος της θεσμικής ασπίδας απέναντι σε κάθε επίδοξο καταπατητή δημόσιας ή ιδιωτικής έκτασης και τονίζει ότι αναγκαιότητα σύνταξης του έργου είναι μεγάλη ειδικά μετά την καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στη διεπιστημονική επιτροπή του ΤΕΕ που επικαιροποίησε το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών-Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου.

Με βάση τα πορίσματα της Διεπιστημονικής Επιτροπής, το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα οδηγήσει στον στόχο της ορθής λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου και της ολοκλήρωσης της σύνταξής του μέχρι το 2016 περιλαμβάνει:

1) Ιδρυση Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων υπό τον ΟΚΧΕ με τοπική αρμοδιότητα τους νομούς της χώρας.

2) Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο το οποίο θα παρέχει αποτελεσματική πληροφόρηση στο κοινό, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.).

3) Μέτρα βελτίωσης διαδικασιών διόρθωσης των πρώτων εγγραφών.

4) Σύνταξη Δασικών Χαρτών και οριογραμμών αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού στο σύνολο της χώρας στο πλαίσιο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

5) Κήρυξη του υπολοίπου της χώρας υπό κτηματογράφηση και πρόγραμμα ολοκλήρωσής της έως το 2016.


www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails