Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

«Οχι» στο γερμανικό μοντέλο από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ


Την αντίθεση τόσο του Περισσού όσο και της Κουμουνδούρου θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εκλογολόγων του Περισσού, αν εφαρμοζόταν μια τέτοια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το ΚΚΕ θα εξέλεγε σήμερα οκτώ βουλευτές αντί για 22 που έχει, ενώ αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του θα περιοριζόταν, με βάση το σημερινό ποσοστό του, σε έξι-επτά βουλευτές. Στελέχη του Περισσού, όπως και η αρθρογραφία που αναπτύσσεται στον «Ριζοσπάστη», συμπυκνώνουν την κριτική τους στο ότι επιχειρείται ενίσχυση του δικομματικού μοντέλου εναλλαγής στην εξουσία και ότι «θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα».





Σημειώνουν ότι θα χαθεί κάθε έννοια αναλογικότητας, αφού τις μονοεδρικές έδρες θα τις καρπώνεται το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, «όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης», με τις μονοεδρικές επιδιώκεται να κόψουν «τους δεσμούς της εργατικής τάξης με τους βουλευτές κύρια του ΚΚΕ». Επιπλέον, τονίζουν ότι θα ενισχυθεί το «ιδεολόγημα περί “χαμένης ψήφου”», ενταγμένο στο επιχείρημα πως από την εκλογή του βουλευτή της μονοεδρικής έδρας θα κρίνεται η «ισχυρή πλειοψηφία» ή η «ακυβερνησία».
Από την πλευρά τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα επιχειρήσει «να μετατοπίσει το πολιτικό παιχνίδι στα δύο μεγάλα κόμματα και να αφήσει την Αριστερά στη γωνία, δίνοντάς της ψίχουλα». Οπως λέει στο «Βήμα» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κ. Αν. Καρίτζης, και μόνο το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση χρησιμοποιεί κυρίως ως επιχείρημα για τον νέο εκλογικό νόμο τη διευκόλυνση της ανάδειξης «ισχυρών κυβερνήσεων»- πέραν του περιορισμού των εκλογικών δαπανών και του χτυπήματος του μαύρου πολιτικού χρήματος- «δείχνει ότι θα διαιωνισθεί και ενδεχομένως θα ενισχυθεί η διαστρέβλωση της βούλησης του ελληνικού λαού».
Από "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails