Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΣΑΙ ΒΑΠΟΡΑΚΙ??? ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ......

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους τοξικοεξαρτημένους
Η τροπολογία -μεταξύ άλλων- αφορά στον περιορισμός της προσωρινής κράτησης. Υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ....
Με 163 ψήφους υπέρ, έναντι 82 κατά και πέντε παρών, έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία προβλέπονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, αλλά και σειρά αλλαγών στον Κώδικα περί Ναρκωτικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ - που προκάλεσε και την ονομαστική ψηφοφορία. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατέστη επίμαχη και προκάλεσε υψηλών τόνων αντιπαράθεση, με την κατηγορία, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, ότι απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.....


«Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι πράγματι ευνοϊκή στάση υπάρχει έναντι των τοξικοεξαρτημένων που μπορεί να γίνονται και «βαποράκια» για τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα υποχρεούνται να ζητήσουν, μετά από θετική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, να μετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το σύνολο των άνω των 11.500 κρατουμένων στις φυλακές, οι έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών είναι 4.705.

Από αυτούς οι μεγαλέμποροι που εκτίουν ισόβια κάθειρξη είναι 343, οι, άνω των 10 ετών φυλάκιση, 1028, ενώ κάτω των 10 ετών 3.500 που είναι τα «βαποράκια», για τα οποία κυρίως αναφέρεται η ευνοϊκή ρύθμιση.

«Κάποιοι επενδύουν στο φόβο και στην αγωνία, εμείς προτιμούμε τη διαχείριση της ελπίδας», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος προσδιόρισε ότι για τους μεγαλεμπόρους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, απαιτείται να έχουν εκτίσει 25ετή κάθειρξη και να έχουν παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον είκοσι χρόνια (με αλλαγή που επέφερε τελικώς ο υπουργός) πριν ζητήσουν υφ' όρους απόλυση.

Αντιθέτως για τις υπόλοιπες κατηγορίες της πρόσκαιρης κάθειρξης, ισχύει η ευνοϊκή ρύθμιση της δυνατότητας υφ' όρων απόλυσης με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, κατά τον υπουργό, είναι η επίκληση των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, που θέτουν ως προϋπόθεση απόλυσης την έγκριση του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και σειράς υποχρεώσεων - περιορισμών, όπως η τακτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα, ή η αποφυγή ορισμένων συμπεριφορών κλπ. που θα ακυρώσουν διαφορετικά την απόλυση.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας, όπως είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Δένδιας, όταν απέσυρε υπό το βάρος της αντίδρασης της αντιπολίτευσης και του κόμματός του, αντίστοιχη διάταξη τον περασμένο Μάιο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος να μπορεί ο εισαγγελέας και μόνον και όχι το δικαστήριο να αποφαίνεται για την τοξικοεξάρτηση ενός συλληφθέντος.

Ως πεδίο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ο αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας το θέμα της αντιδικίας για το καθεστώς της υφ' όρων απόλυσης, κρίνοντας ότι είναι το έλασσον σε σχέση με την μη τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα.

«Δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Βουλή να είναι «χάρη στους εμπόρους ναρκωτικών», τόνισε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μαυρουδής Βορίδης που έκρινε ότι με την αρχική διατύπωση ένας ισοβίτης θα μπορούσε με το καθεστώς εργασίας στη φυλακή να βγει μετά και από 16 χρόνια.

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι με τη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στον οποιονδήποτε εγκληματία να είναι έξω: «Πορεύεστε σε λάθος δρόμο, μόνο και μόνον επειδή δεν έχουμε κελιά; Ας παίρνουν οι τοξικομανείς τη δόση τους από τα νοσοκομεία για να εκλείψει το κίνητρο του κέρδους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν με ένα οποιοδήποτε χαρτί που μπορεί να είναι πλαστό να καθίσταται κάποιος τοξικοεξαρτημένος και να τυγχάνει των ευεργετικών διατάξεων: «Δηλαδή, θα βγάλουμε έξω όλους αυτούς που γλύτωσαν τα ισόβια. Και θα τους δώσουμε στην κοινωνία; Είναι δυνατόν κακουργήματα να μετατρέπονται σε πλημμελήματα με τον τρόπο αυτό;"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που είχε φέρει ο Νίκος Δένδιας προέβλεπε αντί των 25 υποχρεωτικών ετών για τους ισοβίτες τα 22 χρόνια και για τους υπόλοιπους την υποχρεωτική έκτιση από 4/5 στα 3/5 των ποινών που κρατά και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο νόμος περί ναρκωτικών και κατηγόρησε ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι «πολιτικοποιούν το θέμα και το οδηγούν σε βαθιά αναχρονιστικές απόψεις με λαϊκισμό, επενδύοντας σε μία φοβισμένη κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση επιβαρύνεται ακριβώς η θέση των μεγαλεμπόρων με την ρητή υποχρεωτική έκτιση της 25ετίας.

Ανταπαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Αρειος Πάγος προχωρεί σε ακρότητες σε σχέση με την προσωρινή κράτηση και γι΄ αυτό παρεμβαίνει ο κοινός νομοθέτης.

Συμπλήρωσε ότι η αύξηση των εγκλημάτων περί τα ναρκωτικά αποδεικνύει ότι δεν προσφέρουν τίποτε οι αυστηρές ποινές, αλλά απαιτείται μία άλλη αντεγκληματική πολιτική.

Η συζήτηση στη Βουλή προκάλεσε όμως και πολιτικές κόντρες, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε τη χαρά του που η ΝΔ προσχωρεί στις δικές του θέσεις.

Ταυτόχρονα ο κ. Πλεύρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σύρει στις θέσεις του το ΠΑΣΟΚ, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, μιλώντας για «νέα πολυκατοικία» .

«Φαίνεται ότι η μειοψηφία της δικής σας πολυκατοικίας σύρει την πλειοψηφία», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

«Άλλο πολυκατοικία κι άλλο το κοινόβιο»,παρενέβη ο κ. Καρατζαφέρης.

«Έχουμε επιλέξει το μεγαλείο της μοναξιάς που μπορεί να σου παρέχει μία μονοκατοικία», παρατήρησε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι «ο ΛΑΟΣ κατάφερε τη σιωπή της ΝΔ να τη μετατρέψει σε συμπόρευση».

www.skandalakommaton.tk με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails