Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 50+ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ

Πρωθυπουργού παρόντος το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή
Μιλώντας για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε τη συνέπεια του ΠαΣοΚ σε όσα δεσμεύτηκε


Παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού άρχισε χθες στη Βουλή το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, με πρώτο νομοσχέδιο εκείνο που προβλέπει την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης στους μη έχοντες. «Υπηρετούμε με συνέπεια αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» υπογράμμισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τη ρύθμιση αυτή χαράσσεται μια σαφής σαφή διαχωριστική γραμμή προς εκείνους οι οποίοι καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την παραίτηση. «Το νομοθέτημα που προβλέπει συνολικά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ αποτελεί την απάντηση προς όσους μας έλεγαν πού θα βρείτε τα λεφτά. Τα βρήκαμε τα λεφτά. Οχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» δήλωσε. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ «η ανθρωπιά είναι αξία διακυβέρνησης και όχι πρόσκαιρη φιλανθρωπία» . Στάθηκε δε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μεσοπρόθεσμα ένα «σταθερό δίχτυ προστασίας» , το οποίο θα χρηματοδοτείται απρόσκοπτα.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους ανοίξουμε την πόρτα σε μια καλύτερη ζωή» είπε αναφερθείς στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις σημείωσε ότι «το έργο της κυβέρνησης μπορεί να μεγιστοποιηθεί όταν όλοι συμβάλλουμε με καλή πίστη», ενώ αναφερθείς στην οικονομική κρίση είπε ότι «είναι άδικο και παράλογο να την πληρώνουν όσοι δεν έχουν ευθύνη για αυτήν». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το κόστος από τη χορήγηση του επιδόματος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου «από επιχειρήσεις και άτομα που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση» και δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα «που παραλάβαμε σε δυσθεώρητα ύψη», όπως είπε.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Λέγκας τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην κοινωνική ευαισθησία», ενώ αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το κόμμα του είπε: «Δεν υποβαθμίζουμε την πρωτοβουλία σας, αλλά δεν σας επιτρέπουμε να μηδενίζετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες δικές μας».

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει αφού, όπως ανάφερε ο εισηγητής του κόμματος κ. Αγγ. Τζέκης , «με πολιτική φιλοδωρημάτων δεν γίνεται αναδιανομή του πλούτου και αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά διαχείρισή της όπως γινόταν και επί ΝΔ». Ο ΛΑΟΣ επίσης θα καταψηφίσει- αν και είχε ταχθεί υπέρ στην αρμόδια επιτροπή- με τον εισηγητή του κ. Κ. Αϊβαλιώτη να σημειώνει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης αντιμετωπίζονται «ως επαίτες». Τέλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Β. Μουλόπουλος έκανε λόγο για «χειρονομία ελεημοσύνης» και για «δειλό, ανεπαρκές και επικοινωνιακό» βήμα της κυβέρνησης, ζητώντας «μόνιμα μέτρα αναδιανομής υπέρ των αδύναμων ώστε να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες».

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails