Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Και η ευρωπαική επιτροπή ήξερε για το έλλειμμα και μας το έκρυψε!!!

Έπειτα απο την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζαν από τις 2 Ιουλίου ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν εκτός ελέγχου και βάδιζε στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, αλλά το αποσιωπούσαν.
Από τον Ιούλιο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα ξεπεράσει το 10%



Αυτό προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης στις 2 Ιουλίου, το οποίο αφορά την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη λήψη των μέτρων του Ιουνίου από τον κ. Γ. Παπαθανασίου για τον περιορισμό του ελλείμματος. Όπως αναφέρει το σημείωμα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους «δείχνει να αποκλίνει σημαντικά από τους ετήσιους στόχους του προϋπολογισμού, που περιγράφονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας».....


«Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους», αναφέρουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, «το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον ετήσιο επίσημο στόχο για έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ».

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης είναι κατά κανόνα χαμηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που υπολογίζεται σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, καθώς μεσολαβούν τα συνήθως θετικά αποτελέσματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικών ταμείων, η λεγόμενη άσπρη τρύπα. Ειδικά φέτος, πάντως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν περίπου το ίδιο με το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς συνυπολογίστηκαν τα κρυφά χρέη των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τελικά τόσο απροετοίμαστη για το διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ όσο εμφανίστηκε. Κυρίως όμως δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε τον εκτροχιασμό και τον συγκάλυπτε για να εξυπηρετήσει προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Επιτροπή δεν ήταν τελικά τόσο απροετοίμαστη για το διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ όσο εμφανίστηκε


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails