Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΡΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ? Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΙΙΟΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ) ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΕΚΡΥΨΕΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!

Για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, προειδοποίησε χθες- εμμέσως πλην σαφώς- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

Το καμπανάκι του κ. Προβόπουλου ήχησε δυνατά μετά την ανάλογη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ και οι Βρυξέλλες αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο ΕCΟFΙΝ της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο κ. Προβόπουλος, αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς θα βρεθούμε σε «ισορροπία τρόμου», γιατί ενδέχεται να μη γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα ούτε αυτά των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα ανέβουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και στο τέλος το Δημόσιο δεν θα μπορεί να δανειστεί.



Προς το παρόν, είπε, είμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Όταν όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης του είπε ότι με αυτά που λέει- πως κινδυνεύουμε με πτώχευση- τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε: «Με ακούσατε να μιλάω για πτώχευση; Είπα εγώ αυτή τη λέξη; Μήπως με μπερδεύετε με τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανέφερε τη λέξη πτώχευση;».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να έχει στόχο από το 2010 τη μείωση του «διαρθρωτικού» δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5%- 2% του ΑΕΠ ετησίως. Ανέφερε μάλιστα ότι αν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός δέκα ετών, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή 1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού θα αποτελέσουν οξύτατο πρόβλημα.

«Καθώς η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος και τις υψηλότερες αναμενόμενες αυξήσεις των δαπανών για συντάξεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει αντίστοιχα να έχει και τον πλέον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καραμανλής- Παπανδρέου ήξεραν
Ένα βράδυ πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το έλλειμμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ για το ίδιο θέμα ενημέρωσε στη συνέχεια και τον κ. Παπανδρέου. «Οφείλω να πω ότι είχα ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό πως το έλλειμμα, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που ήξερα- το 8%-, έβαινε προς διψήφιο ποσοστό», παραδέχθηκε ο κ. Προβόπουλος. «Τον ίδιο προβληματισμό μετέφερα και στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Λούκα Κατσέλη, σημερινή υπουργό Οικονομίας. Μπορούσε όμως κανείς να δει με μια μηχανιστική απλοϊκή ότι αν δεν πάρεις πολύ γενναία μέτρα, θα σου φύγει το πράγμα και θα πας στο 12% και παραπάνω».

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς, θα βρεθούμε σε «ισορροπία τρόμου»
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails