Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.



Η άνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς «πράσινους» συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, αν και οι τοποθετήσεις σε διοικητικά συμβούλια γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αντίθετα, επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ, τα προνόμια της εξουσίας γεύτηκε μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» συνδικαλιστών, παρά το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής κ. Κ. Πουπάκης - πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα επί αρκετά χρόνια- απέφυγε επιμελώς να αναλάβει κάποια θέση.

Βέβαια, και επί Νέας Δημοκρατίας αρκετοί γνωστοί πράσινοι συνδικαλιστές συμμετείχαν σε διάφορα ΔΣ, εκ της θεσμικής τους ιδιότητας στη ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά, ο κ. Φ. Θωμάς είχε τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ, στην ΕΥΔΑΠ και στην Τράπεζα της Ελλάδος,ο κ. Ευ. Μουτάφης ο κ. Εμμ. Κοντοπάνος στο ΔΣ της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και στον ΟΑΕΔ, και ο κ. Ανδρ. Κολλάς στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.


Αντίθετα αρκετοί συνδικαλιστές της ΝΔ τοποθετήθηκαν «σεμνά και ταπεινά» σε πόστα-«κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό, συμμετείχαν σε διοικητικά συμβούλια ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και οργανισμών, αλλά και σε διάφορες επιτροπές. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει τη σχέση εξάρτησης είναι ότι η πλειονότητα των μελών του Πολιτικού Συνδικαλιστικού Γραφείου της ΝΔ είχε τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, δημιουργώντας ηθικό ζήτημα το οποίο επεσήμαναν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων ήταν και υπουργοί.

Ο κατάλογος με τους συνδικαλιστές της ΝΔ που είχαν τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις είναι μακρός. Τα ονόματα είναι πολλά και αναφέρονται ενδεικτικά στελέχη που έχουν και ρόλο στο «γαλάζιο» σύστημα και στη Ρηγίλλης. Οι περισσότεροι- που ανήκουν στις Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις (ΕΚΟ) της ΝΔ- θεωρούνται μέλη «πρώτης γραμμής» στον χώρο εργασίας τους. Ενδεικτικά: Ο κ. Γ. Τσαλικάκης (μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστής στον ΟΣΕ) τοποθετήθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Ο αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ, αναπληρωτής γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ κ. Φιλ. Ταυρής ήταν πρόεδρος στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Ο κ. Κ.Ταγγίρης (ΕΚΟ-Οικονομολόγων) ορίστηκε μέλος ΔΣ στην ΕΡΤ3 και στο ΔΣ της Ηelexpo. Ο κ. Θ.Καρλαύτης ήταν πρόεδρος ΔΣ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Ο κ. Κ. Λιάπης, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τοποθετήθηκε πρόεδρος στην Εργατική Εστία. Ο κ. Σ. Ζωγανά ς (ΔΑΚΕ ΕΛΛΠΕ) είχε οριστεί αντιπρόεδρος στην ΑΕ ΑΣΠΡΟΦΟΣ (θυγατρική των ΕΛΛΠΕ). Ο κ. Αθ.Βλάχος (ΔΑΚΕ υγειονομικών) ήταν υποδιοικητής ΙΚΑΤΕΑΜ, ο κ. Αντ. Αντωνάκος είναι διευθύνων σύμβουλος στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο κ. Γ.Σουφλιάς (ΔΑΚΕ οικονομικού επιμελητηρίου) είναι πρόεδρος του ΔΣ στον ΕΟΜΜΕΧ. Ακόμη και από την ΕΚΟ δικηγόρων της ΝΔ πολλά είναι τα μέλη που ορίστηκαν σε κρατικές θέσεις: μεταξύ άλλων η κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου (ήταν στο ΔΣ των Ολυμπιακών Αερογραμμών), ο κ. Γ. Μπούρας (διετέλεσε πρόεδρος ΗΛΠΑΠ ΑΕ), ο κ. Αθ. Παυλόπουλος (ειδικός σύμβουλος, όταν ο κ. Γ. Βλάχος ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης), ο κ. Αθ. Παπαθανάσης (συμμετείχε στην ανεξάρτητη Αρχή Καταναλωτή) και ο κ. Ι. Αδαμόπουλος (υπήρξε διευθύνων σύμβουλος ΟΕΕΚ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι χρυσοί συνδικαλιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails