Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Παπανδρέου:Ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και ψήφο για μακροχρόνια διαμένοντες.

Ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και ψήφο για μακροχρόνια διαμένοντες
Εξήγγειλε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου από το παγκόσμιο φόρουμ για τη μετανάστευση


Την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ που καθορίζει το καθεστώς ασύλου και επαναπροώθησης μεταναστών, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του παγκόσμιου φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο επίσης για μέτρα αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και επανακαθορισμού των κριτιρίων χορήγησης πολιτικού ασύλου ως επιπλέον άξονες δράσης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
«Πρέπει να πούμε ως Πολιτεία και κοινωνία όχι στο φόβο και στις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας συνάμα την μακροχρόνια μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική ιστορία της οικογένειάς του καθώς και σε εκείνη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες και κάθε ελληνικό σπίτι γνωρίζει από μετανάστευση και προσφυγιά».
Χαιρετισμό επίσης στην τελετή έναρξης του φόρουμ απηύθυνε ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν- Κι Μουν ο οποίος τόνισε, χρησιμοποιώντας τη λέξη στα ελληνικά «η έννοια της φιλοξενίας στην εποχή της έντονης κινητικότητας πληθυσμών που ζούμε πρέπει να είναι ο κοινός στόχος κοινωνιών και κυβερνήσεων».
Οι εργασίες του φόρουμ συνεχίζονται συνεχίζονται σήμερα και αύριο με τέσσερις στρογγυλές τράπεζες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails