Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

50 ημέρες απο την εκλογή της νέας κυβέρνησης και δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ούτε ένα νομοσχέδιο

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΤΑΖΕΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ?


Πανδημία… αποδιοργάνωσης στην κυβέρνηση.Μάλον χρειάζονται και αυτοί το εμβολιό τους.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας και αποδιοργάνωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που χρειάζεται ο τόπος, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης. Στα αλλεπάλληλα κρούσματα αποσταθεροποίησης, που έχουν αφετηρία τους εσωτερικούς καβγάδες για την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών και την πρωτοφανή καθυστέρηση στην στελέχωση του κράτους, έρχονται να προστεθούν και τα «πισωγυρίσματα» στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σαφούς σχεδίου και ικανής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν περάσει 50 ημέρες από την εκλογή της κυβέρνησης και ο απολογισμός στο περίφημο σχέδιο των 100 ημερών είναι μόνον η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή. Πέραν αυτού, κανένα άλλο νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί. Η έλλειψη συνοχής και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης αντανακλάται και σε επιμέρους πρωτοβουλίες, που αλλιώς προαναγγέλλονται, αλλιώς δρομολογούνται και ενίοτε ματαιώνονται υπό το βάρος της εσωκομματικής κατακραυγής ή των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, όπως συνέβη αρχικώς στο λιμάνι του Πειραιά και μόλις χθες στην έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Ακόμη, στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει καταλαγιάσει η ένταση αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μισθών και συντάξεων, καθώς ο «στοχοποιημένος» εκ των έσω υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε χθες την «πανταχούσα» και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο τελευταίος σε συνέντευξή του στην πρωινή ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού MEGA «άδειασε» την ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών στο επίμαχο ζήτημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το επιτελείο του υπουργείου Oικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα».

Eνώ κάλυψε όσους βουλευτές και κομματικά στελέχη αντέδρασαν στις αρχικές ρυθμίσεις του οικονομικού επιτελείου. «Είναι φυσιολογικό η Κοινοβουλευτική Ομάδα να γκρινιάζει, ακόμη και να αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική. Όχι συστηματικά και όχι σε βασικά θέματα, αλλά η Κ.Ο. είναι η πρώτη που δέχεται την πίεση από τους πολίτες, τη βάση» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ».

Κάλυψη από Πεταλωτή

Αν και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θεωρήθηκε κίνηση αποδοκιμασίας του οικονομικού επιτελείου, πυροδοτώντας ακόμη και συζητήσεις για το εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τον κάλυψε απολύτως.

«Επειδή διάβασα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου, δεν είδα καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ενώ σε ερώτηση εάν ο κ. Παπανδρέου είναι ικανοποιημένος από τους υπουργούς του απάντησε: «Βεβαίως».

Ο κ. Πεταλωτής δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά «διαφωτιστικός» ως προς το πότε θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και στους υφυπουργούς. «Οι υφυπουργοί λαμβάνουν αρμοδιότητες με τις γνωστές, τυπικές διαδικασίες. Σε λίγο θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, αντικείμενο αρνητικών σχολίων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει και η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη χώρα σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Παπανδρέου, που βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στον Άγιο Δομίνικο για τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δέχεται επικρίσεις επειδή δεν παρακολουθεί στενά το «συντονισμό και την παραγωγή» του κυβερνητικού έργου.

«Είναι δυνατόν να λέμε ότι η χώρα βρίσκεται στην εντατική, λόγω της οικονομικής κατάστασης και ο πρωθυπουργός να απουσιάζει τέσσερις μέρες στον Άγιο Δομίνικο;» αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, επισημαίνοντας επιπλέον και το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί αυτή τη στιγμή τους πολίτες και δεν είναι άλλο από την πανδημία της νέας γρίπης, καθώς το χάος που έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς είναι παροιμιώδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails