Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

420.000 € Τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ απο την μίζα της SIEMENS στον Τσουκάτο.




Την έντονη αντίδραση πρώην επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονταν τα οικονομικά του Κινήματος το 1999, προκάλεσε η δήλωση του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου ότι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, που έλαβε από τη Siemens τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, κατέληξε μέχρι δεκάρας στα ταμεία του Κινήματος για την προεκλογική του καμπάνια.

Τόσο ο τότε γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός όσο και ο υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος κ. Σταύρος Σουμάκης απέρριψαν τους ισχυρισμούς του κ. Τσουκάτου.

Ο κ. Σουμάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε αντιλήφθηκα ούτε να εισπράττονται ούτε να εγγράφονται στους λογαριασμούς του οποιαδήποτε ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την εν λόγω εταιρεία ή συναλλασσόμενους με αυτήν».


Ο κ. Αυγερινός διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις στο κόμμα δίνονταν με κουπόνια και γράφονταν στα σχετικά βιβλία, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ με την υπόθεση Siemens και την εμπλοκή Τσουκάτου. «Ουδέποτε ήρθαν στα χέρια μου τέτοια ποσά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, απευθυνθείτε σε άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο πρώην στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, πρώην βουλευτής και επί σειρά ετών υπεύθυνος για τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, είχε ομολογήσει ότι όντως τον επισκέφθηκε ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα να δοθούν κεφάλαια για την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ.

«Δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του Κινήματος. Μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία. Τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμιξη, ήρθαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του Κινήματος (ένα εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ). Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμιξη ή άλλη αθέμιτη
συμμετοχή. Σημειώνω επίσης ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκα χρήματα στο Κίνημα ούτε είχα οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο. Οι δραστηριότητές μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πολιτικές και κινήθηκαν στα πλαίσια που όριζαν κάθε φορά τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Κατά συνέπεια, για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Η εμπλοκή του κ. Τσουκάτου αποκαλύφθηκε στις ανακριτικές αρχές με την κατάθεση υπόπτου στην υπόθεση, ο οποίος είπε ότι ο πρώην στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη έλαβε το ένα εκατομμύριο σε καναδική τράπεζα και σε λογαριασμό που ανοίχθηκε στο όνομα ενός συνεργάτη του, που λειτούργησε ως παρένθετο πρόσωπο.

Η αποκάλυψη αυτή, όπως και τα στοιχεία της δικογραφίας, που ενέπλεκαν τον κ. Τάσο Μαντέλη ως αποδέκτη ποσού 10 εκατομμυρίων το 1998, επί των ημερών του στο υπουργείο Μεταφορών, οδήγησαν το μεσημέρι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει ότι αναστέλλει την κομματική ιδιότητα σε όσα στελέχη εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ δεν προδικάζει ενοχή των στελεχών, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την «ένοχη σιωπή», όπως είπε, της κυβέρνησης για την υπόθεση και την άρνησή της να προχωρήσει για Εξεταστική Επιτροπή.

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Σουμάκη
«Μου είναι κυριολεκτικά αδύνατο να παρακολουθήσω το παιχνίδι μεταξύ αλήθειας, ψεύδους και μισόλογων, που παίζεται στο ημίφως της υπόθεσης SIEMENS, εξυπηρετώντας προφανώς αγνώστου προέλευσης και σκοπιμότητας λογικές. Το μόνο που μπορώ προς το παρόν να κάνω είναι να διαψεύσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε προσωπική μου εμπλοκή σε οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες ή εικαζόμενες συναλλαγές πολιτικού χρήματος που συνοδεύουν τη δύσοσμη αυτή υπόθεση.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Είμαι, όμως, σε θέση να διαβεβαιώσω ότι, υπό την τότε ιδιότητά μου του γραμματέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε αντιλήφθηκα ούτε να εισπράττονται ούτε να εγγράφονται στους λογαριασμούς του οποιαδήποτε ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την εν λόγω εταιρεία ή συναλλασσόμενους με αυτήν».

Γιώργος: Όχι στην κηδεμονία οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων
Πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη επανέφερε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Siemens.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να αποδεχθεί την πρόταση, λέγοντας ότι η σύσταση της επιτροπής και η διερεύνηση της υπόθεσης για να χυθεί άπλετο φως είναι θέμα δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε εκκαθάριση υποθέσεων, όπως τα ομόλογα, οι υποκλοπές, τα καρτέλ και άλλες. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην προσπάθεια να απελευθερωθεί η πολιτική ζωή από την κηδεμονία οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που θέλουν να αιχμαλωτίσουν τη βούληση του ελληνικού λαού.




Ακόμη ερευνήστε:

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί Τσουκάτου

Στον ανακριτή ο Τσουκάτος

Τι κατέθεσε ο Θ. Τσουκάτος στο γραφείο του ανακριτή

Ταμίες ΠΑΣΟΚ: Εφερνε συχνά ο Τσουκάτος χρήματα, δεν αποκλείεται να κατατέθηκαν, αλλά με δόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails