Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ








«Στον αέρα» βρίσκονται τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ που το 1996 είχε συγκλονίσει το Χρηματιστήριο.

Τότε, παράνομες συναλλαγές πολλών δισ. δραχμών είχαν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχαν ασκηθεί διώξεις στον επιχειρηματία Π. Τρύφων και στελέχη της ΔΕΛΤΑ και είχαν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών.





Δεκατρία χρόνια μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την επιβολή προστίμου ύψους 300.000 ευρώ κρίνοντας ότι δεν μπορούσαν να επιβληθούν χρηματικές ποινές με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 53/1992 που απαγορεύει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών να εκμεταλλεύονται τις εμπιστευτικές πληροφορίες που γνωρίζουν με στόχο τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.

Το ανώτατο δικαστήριο οδηγήθηκε σε ακυρωτική απόφαση, ύστερα από την ερμηνεία που έδωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για μία σειρά παρόμοιων υποθέσεων.


Πληροφορία
Συγκεκριμένα το ΔΕΚ δέχθηκε ότι όταν σε μία υπόθεση όλοι οι συμβαλλόμενοι γνωρίζουν την ίδια πληροφορία, βρίσκονται σε σχέση ισότητας και η πληροφορία παύει να είναι γι’ αυτούς εμπιστευτική στο πλαίσιο εκτέλεσης της απόφασης που πήρε η ομάδα.

Συνεπώς, εφόσον κανένας από αυτούς δεν μπορεί να αποκομίσει πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι πράξεις που έκανε η ομάδα με βάση την πληροφορία αυτή, δεν αποτελούν ενσυνείδητη εκμετάλλευση εμπιστοσύνης.

Ετσι παρ’ όλο που οι πρακτικές τεχνητής αύξησης της τιμής μετοχών μέσω προσυνεννοημένων πράξεων μπορεί να έχουν ως συνέπεια την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ακεραιότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών, το ΔΕΚ δέχθηκε ότι οι διατάξεις της οδηγίας 89/592/ΕΟΚ έχουν την έννοια ότι σε περίπτωση που οι κύριοι μέτοχοι (και μέλη του διοικητικού συμβουλίου) μιας εταιρείας συμφωνήσουν να κάνουν μεταξύ τους χρηματιστηριακές πράξεις για τις μετοχές με σκοπό την τεχνητή στήριξη της τιμής τους, είναι κάτοχοι εμπιστευτικής πληροφορίας, την οποία δεν εκμεταλλεύονται ενσυνείδητα.


Χειραγώγηση
Στη συγκεκριμένη υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την κρίση που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 1996 και την κατάρρευση της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ, διαπίστωσε ότι ομάδα προσώπων με την οποία συνεργαζόταν η εταιρεία, μετά από προσυνεννοημένες και εικονικές συναλλαγές μετοχών, πέτυχε τη χειραγώγηση της τιμής με τεχνητή διόγκωση της ζήτησης αλλά και της αξίας τους σε βάρος του επενδυτικού κοινού.

ΜΕΔΙΜΝΟΣ

14 στο σκαμνί για το κενό ... αέρος της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μόνο 2 παραπέμπονται για το σκάνδαλο «Δέλτα ΑΧΕ»-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρηματιστηριακά εγκλήματα χωρίς τιμωρία-ΤΟ ΒΗΜΑ


Απαλλαγή από πρόστιμο για εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο της ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails